Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 25 May 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Naj gre za osamljenost, občutke melanholije ali stres, hišni ljubljenčki so svojim lastnikom lahko v veliko pomoč. Vedno več strokovnjakov s področja medicine verjame, da je terapija z živalmi koristna za otroke, za bolne, stare in onemogle.

Print

Psi se v nasprotju z ljudmi ali tudi konji ne potijo skozi kožo. Njihov način ohranjanja telesne temperature je drugačen. Kako se torej pes zaščiti pred pregrevanjem ali podhladitvijo?

Print

Podobno kot pri dominanci lahko tudi o pasjem doživljanju hierarhije danes preberemo in slišimo zelo različne teorije.

Več teorij.

Danes postaja vedno popularnejša teorija, da psi pri doživljanju hierarhije niso tako zelo podobni volkovom, kakor se je mislilo včasih. Kolikor pa se ravnajo po hierarhični lestvici, vanjo ne štejejo človeka. Človeka naj bi doživljali drugače, saj zanje skrbi in jih hrani. To, čemur nekateri pravijo dominanca in težnja po vzpenjanju po hierarhični lestvici, ni nič drugega kot le pasji oportunizem in vsiljivost (nekateri psi naj bi bili le bolj in drugi manj vsiljivi). Primer opisa takšne filozofije: alldogsgym.com.

Print

Večino pasjega učenja poteka preko asociativno, preko pozitivnih ali negativnih asociacij. To pomeni, da pes določeno svoje obnašanje poveže z neko pozitivno ali negativno posledico. Dejanja s pozitivno posledico poskuša ponoviti še kdaj, dejanj z negativno posledico pa se izogiba.

Asociativno učenje se začne že takoj po skotitvi.

Print

 

Psihologija psov je precej manj kompleksna od človeške, vendar vseeno ni priporočljivo prehitro sklepanje o vzrokih za določeno pasje vedenje.

Na obnašanje vašega psa lahko vpliva veliko različnih dejavnikov:

Podedovane lastnosti. Lovske pasme imajo bolj izostren voh in močnejši lovski nagon, zato so bolj nagnjene k pobegom.

Print

Kaj se dogaja v psu, ko laja, maha z repom ali se stiska v kot? Na kakšen način je pes sposoben čustev?

Psi imajo podobna čustva kot ljudje. Na to kažejo že anatomske raziskave možgan, ki kažejo, da se center za čustva ne nahaja v neokorteksu, najnaprednejšem delu človeških možganov, temveč v skritih področjih enega najprimitivnejših možganov (t. i. limbični sistem), ki je skupen tako človeku kot drugim sesalcem.