Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 24 Feb 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Kako pes ohranja telesno temperaturo?

Psi se v nasprotju z ljudmi ali tudi konji ne potijo skozi kožo. Njihov način ohranjanja telesne temperature je drugačen. Kako se torej pes zaščiti pred pregrevanjem ali podhladitvijo?

Pes ima na voljo kar nekaj mehanizmov za ohranjanje telesne temperature. Za vse to seveda skrbi avtonomni živčni sistem, kar pomeni, da pes tega ne nadzoruje zavedno.

Zaščita pred pregrevanjem

a) Potenje in sopenje

Pes se poti samo v šape, zato to ob vročih dneh seveda ni dovolj. Zato je prva obramba ob povečani telesni temperaturi hitro sopenje z odprtim gobcem in iztegnjenim jezikom. Na takšen način telo v čim večji meri poskrbi za izmenjavo vročega s hladnejšim zrakom. Toda to je le začasna rešitev, saj dalj časa trajajoče sopenje pospeši pasji metabolizem, to pa povzroči večjo proizvodnjo toplote v telesu. Zato je absolutno nujno, da psa ob vročih dneh npr. ne puščamo v avtu, kjer koli pa je, mora biti poskrbljeno za čim boljšo ventilacijo zraka.

b) Dlaka se spusti

Ob vročini se podkožne mišice za dvigovanje dlake sprostijo, zaradi česar se dlaka čim bolj poleže po telesu. Na ta način kožuh zadržuje čim manj zraka, ki bi deloval kot izolator in psa še dodatno ogreval.

c) Razširitev podkožnih kapilar

Ko je psu vroče, se drobne žilice pod kožo razširijo. Tako vanje pride več krvi, ki se na ta način hitreje ohlaja. Pomemben del pasjega telesa za takšen način ohlajanja so njegova ušesa, ki vsebujejo veliko kapilar, so tanka in jih (pri večini pasem) ne pokriva veliko dlake. Segreta pasja ušesa ob vročih dneh ali po večji aktivnosti torej pomenijo, da se pes hladi.

Zaščita pred podhladitvijo

Zaščita pred podhladitvijo so večinoma nasprotni procesi kot pri zaščiti pred pregrevanjem:

a) Potenje in sopenje preneha

b) Dlaka se dvigne

Mišice za dvigovanje dlake se skrčijo, zaradi česar se dlaka dvigne. Vanjo se ujame plast zraka, ki deluje kot izolacija in pomaga pri zadrževanju telesne temperature.

c) Skrčenje podkožnih kapilar

Nasprotno kot pri razširitvi je s skrčenjem kapilar pod kožo, se pravi blizu hladnega zraka v okolici, čim manj krvi. Tudi to psa ščiti pred izgubljanjem toplote.

d) Pospešitev metabolizma

V hladnih dneh se pasji metabolizem pospeši, kar pomeni, da telesni organi, ki pridelujejo toploto, delujejo hitreje in bolj intenzivno. Pes torej proizvede več toplote. Posledično mora tudi zaužiti več hrane, zato imajo psi v zimskih mesecih navadno večji apetit.