Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 25 May 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Čustveni svet psa

Kaj se dogaja v psu, ko laja, maha z repom ali se stiska v kot? Na kakšen način je pes sposoben čustev?

Psi imajo podobna čustva kot ljudje. Na to kažejo že anatomske raziskave možgan, ki kažejo, da se center za čustva ne nahaja v neokorteksu, najnaprednejšem delu človeških možganov, temveč v skritih področjih enega najprimitivnejših možganov (t. i. limbični sistem), ki je skupen tako človeku kot drugim sesalcem.

Raziskave s tega področja kažejo, da imajo ljudje in psi enako osnovno čustveno mrežo, ki je sestavljena iz sedmih različnih sistemov, čeprav so pri ljudeh čustva bolj zapletena in kompleksna. Z vidika evolucije je popolnoma logično, da so se čustveni sistemi, ki imajo enak anatomski izvor pri ljudeh in psih, pri obeh vrstah razvili iz enakega razloga in da so nam skupne tudi nevrokemične dejavnosti, ki so osnova za tvorjenje čustev. Razvoj teh sistemov je bil namreč potreben za oblikovanje povratnih informacij, ki človeku ali psu prikažejo dejansko stanje v določenih razmerah.

Čustva kot nagrada za telo

Nekatere droge, ki jih ljudje pogosto zlorabljajo, delujejo podobno kot naravne možganske kemikalije, imenovane živčni prenašalci, druge pa spodbujajo prikrivanje istih kemikalij.

Čustva, pa tudi fizična dejavnost, povzročajo sproščanje možganskih kemikalij (npr. adrenalin), ki na človeka ali psa delujejo ugodno ali pa neugodno. Užitek oz. občutek ugodja torej povzročajo živčni prenašalci. Različne dejavnosti pa na človeka ali psa vplivajo različno, zato pravimo, da v določenih dejavnostih uživamo in v drugih ne. Pri psih se to kaže na primer tako, da se nekateri psi kar ne morejo naveličati igre, kakršna je prinašanje žoge (takšen je tudi moj pes Maxi, op. Superpes).

Strah in panika

Strah in panika spadata med najtežavnejša čustva, s katerimi se soočimo pri psu. Psa namreč lahko ženeta v agresivno ali uničevalno vedenje. Ločitvena tesnoba je ena od najpogostejših težav psov iz zavetišča, najnovejše raziskave pa kažejo, da žalost pri človeku in ločitvena tesnoba pri drugih živalih potekata v skoraj istem delu možganov.

Dotik

Tisti, ki poznajo vedenje mladičkov, vedo, da lahko že z dotikom omilimo žalost ob ločitvi od matere. Nevroznanstveniki so dokazali, da dotik povzroči sproščanje možganskih kemikalij endorfinov, ki pozitivno vplivajo tako na počutje človeka kot psa. Dotik deluje kot največja nagrada, zato ga zlahka uporabimo pri pasji vzgoji.

Živeti v tem trenutku

Kar se tiče miselnih procesov, se psi od nas razlikujejo po nezmožnosti miselne oddaljitve in razmišljanja o čustvih. Z drugimi besedami, psi niso zmožni refleksije svojih dejanj ali njihovega načrtovanja, temveč v glavnem delujejo po principu 'akcija – reakcija'. Ljudje smo, na drugi strani, pogosto tako prevzeti z razmišljanjem o preteklosti ali načrtovanju prihodnosti, da pozabimo živeti v sedanjosti. Od psov se na tem področju lahko veliko naučimo.

 

Povzeto po: Bruce Fogle, Naš pes. Učila: Tržič 2009, str. 14-15.