Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 20 Jul 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Kako se psi učijo?

Večino pasjega učenja poteka preko asociativno, preko pozitivnih ali negativnih asociacij. To pomeni, da pes določeno svoje obnašanje poveže z neko pozitivno ali negativno posledico. Dejanja s pozitivno posledico poskuša ponoviti še kdaj, dejanj z negativno posledico pa se izogiba.

Asociativno učenje se začne že takoj po skotitvi.

Mladiček se preko mamine reakcije hitro nauči, da grizenje seska ni zaželeno. Prav tako se mladički v leglu veliko naučijo preko imitiranja in posnemanja obnašanja drugih, pa naj bo to mama, bratje in sestre ali pa drugi psi v krdelu. Pogosto se na primer zgodi, da eden izmed malih korenjakov odkrije nov predel dvorišča, kmalu zatem pa so tam že vsi ostali.

S pomočjo asociacij poteka tudi šolanje in vzgoja psov. Ljudje zaželena vedenja svojih psov nagrajujemo in s tem v psu spodbujamo željo po njihovem ponavljanju. Ob nezaželenih vedenjih pa psa discipliniramo in mu na ta način postavljamo meje, preko katerih ne sme iti.

Pomembno: Discipliniranje ni enako kaznovanju!

Večina današnjih pasjih šol in psihologov spodbuja predvsem učenje s pozitivnimi asociacijami, nagradami. Nagrada pa je za psa lahko marsikaj. Prva izbira je navadno hrana. Za šolanje se navadno uporablja priboljške, ki so okusnejši od običajnih obrokov. Za marsikaterega psa (tudi mojega Maxija) je še ljubša nagrada igra. Potem pa je tu seveda še naša pohvala, božanje ali druga oblika pozornosti, pri čemer je treba omeniti, da le-ta navadno zadostuje šele takrat, ko je zgrajen že močan odnos med psom in skrbnikom.