Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 20 Jul 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Ob prebiranju člankov in knjig o pasji vzgoji in psihologiji opažam, da se največ mnenj kreše ob pojmu in vlogi dominance. A največkrat le zato, ker uporabljamo isti pojem za različne stvari.

Mnogi pasji psihologi in trenerji uporabo dominance pri vzgoji psov označujejo za zastarelo in za živali škodljivo, saj jo povezujejo z agresijo in nasiljem. Na ta račun največ kritik prejema tudi Cesar Millan, ki svojo vzgojo gradi na vlogi človeka kot vodje krdela.

Print

Odločitev za psa je odgovorna odločitev, saj v svojo družino sprejmemo novega člana, za katerega bomo odgovorni. Pri njej nas zato ne smejo voditi idealizirane predstave naivna pričakovanja. Česa se mora torej zavedati odgovoren pasji skrbnik?

Za psa potrebujemo čas

Odgovorni pasji skrbnik se zaveda, da bo za psa porabil veliko časa, še posebej na začetku, in da bo potrebno veliko prilagajanja tudi z njegove strani.

Print

Bruce Fogle, mednarodno priznan veterinar in poznavalec zdravja ter obnašanja psov, je osnove vzgoje psa strnil v 20 nasvetov …

1. Takoj začnite s socializacijo in vzgojo. Stari psi se sicer lahko naučijo novih trikov, a bi se jih naučili veliko laže in hitreje, če bi bili mladi. Pes z leti pridobi veliko slabih navad, ki jih boste morali odpraviti, preden ga boste začeli učiti želenega vedenja.

Print

Pes se počuti varnega, če ve, kje so njegove meje. Vendar, podobno kot otrok, poskuša te meje pogostokrat prestopiti, ker mu tako v danem trenutku pač bolj ugaja. Tu nastopi discipliniranje, za katerega je pomembno, da se ne sprevrže v kaznovanje ali celo nasilje. Preberite si nekaj nasvetov in pravil za uspešno postavljanje meja.

1. Uživaj v trenutkih, ko pes uboga in se imata skupaj lepo. To je vedno velika večina časa! Pri tem pričakuj, da bo tudi kakšno ušpičil. Njegov prestopek te ne sme presenetiti ali šokirati, saj se boš v tem primeru težje odzval mirno in odločno.

Print

Pri vzgoji psa discipliniranja ne gre zamenjevati s kaznovanjem. Pri obema gre za poskus asociacije nezaželenega pasjega dejanja z negativno posledico, vendar je prvo učinkovita in sprejemljivo, drugo pa ne!

Psa discipliniramo takrat, ko mu na njemu razumljiv način sporočimo, da njegovo trenutno dejanje ni zaželeno. Gre za popravek, ki ga sporočimo z zvokom (besedo 'ne', s tleskom ali katerim drugim priučenim zvokom, ki pomeni nepravilno vedenje) ali fizično. Pri fizičnem popravku pride v poštev kratek sunek s povodcem (na stran ali navzgor, ne pa nazaj) ali dotik.

Cilj takšnega popravka je, da prekinemo trenutno dejanje psa in mu nato sporočimo, kaj od njega želimo. Ne glede na to, za kakšen popravek gre, pa je bistvo discipliniranja (in glavna razlika od kaznovanja) v tem, da ga storimo mirno in odločno, brez jeze, frustracije ali obupovanja.

Print

Rastline, ki so za pse strupene, lahko najdemo kar v našem domu, na vrtu za hišo ali v bližnji okolici. Če se zgodi, da vaš pes po nesreči zaužije strupeno rastlino, morate nemudoma k veterinarju. V nadaljevanju sledi nekaj rastlin, ki so za vašega hišnega ljubljenčka najbolj strupene.

Print

Nekateri lastniki neprimerno vedenje psa kaznujejo tako, da mu ne dajo naslednjega obroka. Ta pristop strogo odsvetujem.

Print

Za razliko od hrane mora imeti pes svežo vodo vedno na razpolago, saj brez hrane lahko zdrži veliko dlje kot brez vode. 

Print

Psa je najboljše hraniti vsak dan ob isti uri. Dva obroka dnevno sta navadno bolj zdrava od enega, saj pes – tako kot človek – manjši obrok lažje prebavi. To še posebno velja in je svetovano pri manjših psih.