Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 25 May 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Pes se počuti varnega, če ve, kje so njegove meje. Vendar, podobno kot otrok, poskuša te meje pogostokrat prestopiti, ker mu tako v danem trenutku pač bolj ugaja. Tu nastopi discipliniranje, za katerega je pomembno, da se ne sprevrže v kaznovanje ali celo nasilje. Preberite si nekaj nasvetov in pravil za uspešno postavljanje meja.

1. Uživaj v trenutkih, ko pes uboga in se imata skupaj lepo. To je vedno velika večina časa! Pri tem pričakuj, da bo tudi kakšno ušpičil. Njegov prestopek te ne sme presenetiti ali šokirati, saj se boš v tem primeru težje odzval mirno in odločno.

Print

Pri vzgoji psa discipliniranja ne gre zamenjevati s kaznovanjem. Pri obema gre za poskus asociacije nezaželenega pasjega dejanja z negativno posledico, vendar je prvo učinkovita in sprejemljivo, drugo pa ne!

Psa discipliniramo takrat, ko mu na njemu razumljiv način sporočimo, da njegovo trenutno dejanje ni zaželeno. Gre za popravek, ki ga sporočimo z zvokom (besedo 'ne', s tleskom ali katerim drugim priučenim zvokom, ki pomeni nepravilno vedenje) ali fizično. Pri fizičnem popravku pride v poštev kratek sunek s povodcem (na stran ali navzgor, ne pa nazaj) ali dotik.

Cilj takšnega popravka je, da prekinemo trenutno dejanje psa in mu nato sporočimo, kaj od njega želimo. Ne glede na to, za kakšen popravek gre, pa je bistvo discipliniranja (in glavna razlika od kaznovanja) v tem, da ga storimo mirno in odločno, brez jeze, frustracije ali obupovanja.