Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Sunday 16 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

10 stvari, ki se jih vaš otrok lahko nauči od vašega psa

Vzgojen in uravnovešen družinski pes lahko otroka nauči veliko več kot le, kako skrbeti za žival. Lahko mu zviša samopodobo, pomaga razvijati socialne veščine in celo sklepati nova prijateljstva.

Raziskave kažejo, da domače živali spodbujajo otrokov telesni, socialni, čustveni in intelektualni razvoj. Otroci, ki imajo hišnega ljubljenčka, imajo v povprečju višjo samopodobo, bolj razvijejo socialne veščine in imajo celo več prijateljev.

Naštejmo nekaj vrednot in lekcij, ki se jih otrok lahko nauči od psa. A pozor: vsak pes ni idealen za življenje v družini, zato je pomembna skrbna izbira pasme in individualnega psa, še pomembneje pa je, da ne pozabimo na njegovo vzgojo in zadovoljitev njegovih osnovnih potreb.

1. Ljubezen in zvestoba 

Redkokatera živalska vrsta se lahko pohvali z občutkom pripadnosti in z zvestobo, ki sta psu že prirojena. Živahen kuža, ki se bo otroka vedno razveselil in se želel igrati z njim, mu bo pomagal pri razvoju samozavesti in pozitivne samopodobe.

2. Telesna aktivnost

Pes s seboj prinaša vsakodnevne spodbude in priložnosti za otrokovo telesno aktivnost, ki jo mnogi danes še kako potrebujejo. Otrok lahko psu meče žogo, se z njim lovi in ga pelje na sprehod. Hkrati pa lahko pes služi za zgled in primer, zakaj je telesna aktivnost tako pomembna. Tudi otrok bo hitro opazil, kako dobro tek in igra deneta pasjemu počutju. Kar seveda velja tudi za ljudi, čeprav si to nekoliko težje priznamo.

3. Pomembnost družine

Psi so krdelne živali, raziskave pa kažejo, da občutek za skupnost prebujajo tudi v ljudeh. Mnoge družine po posvojitvi psa začnejo skupaj preživljati več časa kot prej. Naj bo vaš pes spodbuda za skupne dejavnosti vse družine. Uvedite skupne sprehode, trenutke igre in pasje nege.

4. Branje

Morda se sliši nenavadno, toda raziskave kažejo, da se lahko otroci učijo brati celo hitreje, če berejo psu namesto odraslemu. Ob njem se namreč zelo sprostijo, kar je verjetno povezano s tem, da psi ne spadajo med najstrožja občinstva. Zakaj torej ne bi s poslušanjem otrokovega branja za nekaj časa zaposlili družinskega psa, medtem ko moramo sami skuhati večerjo?

5. Potrpežljivost in sočutje

Pes ni sposoben vseh človeških čustev, svet doživlja drugače kot mi. S tem ko otrok počasi dojema te razlike, se uči potrpežljivosti in spoštovanja. Ko se pes postara, pa potrebuje posebno skrb in pozornost, ob čemer se bo otrok učil sočutja in skrbi za onemogle, starejše in tudi mlajše od sebe.

6. Neverbalna komunikacija

Psi se še dosti bolj kot ljudje sporazumevajo s telesno govorico, razpoloženjem in čustvi. Ob opazovanju in učenju njihove govorice se lahko naučimo veliko tudi o neverbalni komunikaciji ljudi. Predstavljajte si, kakšen občutek zanjo bi imeli, če bi bili nanjo pozorni že kot otroci! Poleg tega poznavanje pasje telesne govorice otrokom omogoča večjo varnost ob srečanju s katerim koli tujim psom.

7. Socializacija

Ena izmed raziskav je otrokom postavljala vprašanje, kakšen nasvet bi dali vrstnikom, ki s težavo sklenejo nova prijateljstva. Njihov odgovor? Posvojijo naj hišnega ljubljenčka. Živali, še posebej pa psi, spodbujajo otroka, da uporablja in uri svoje komunikacijske sposobnosti, naj si bo to na sprehodu, pri igri, hranjenju ali v vsakodnevnem življenju. Ker psi tudi hitro prebijejo led in so pogosto točka skupnega interesa sovrstnikov, pa lahko na ta način tudi konkretno pomagajo pri spoznavanju novih prijateljev.

8. Zaupanje

Marsikateri otrok in mladostnik, ki ima težave z odpiranjem in zaupanjem staršem in drugim ljudem, najde poslušalca, ki mu lahko zaupa, prav v psu. V teh primerih pes predstavlja tisto varno okolje, v katerem lahko otrok izrazi svoje skrite misli in težave. Iz zaupanja, ki ga zgradi s psom, pa se počasi uči zaupati tudi drugim ljudem.

9. Odgovornost

Bolj kot je vaš otrok vpet v skrb za žival, več se bo naučil o odgovornosti. Če je to le možno, naj on prevzame glavno odgovornost za zadovoljevanje osnovnih pasjih potreb (voda, hrana, sprehodi, nega) – pod vašim nadzorstvom, seveda.

10. Igrivost

Poleg naštetih vrlin je pes tudi odličen zgled igrivosti, sprostitve in življenja v trenutku. Redkokatera stvar je zabavnejša in bolj razveseljujoča od občasne prepustitve divjanju in preganjanju z vašim psom. Včasih to lekcijo potrebuje tudi odraščajoči otrok – še bolj pa njegovi starši.

Vir: cesarsway.com

Prispevek je bil prvotno napisan za in objavljen na spletnem portalu za družine iskreni.net.