Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 24 Feb 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Sedem načinov, kako lahko pes pomaga ob dojenčku

Družinski pes je lahko odličen spremljevalec in dobrodošla družba že med dolgimi meseci nosečnosti, po rojstvu otroka pa nas pogosto preseneti z načini pomoči pri skrbi za novorojenčka.

Mnogo pasjih vodnikov se boji, kaj se bo zgodilo, ko bo na svet privekal nov družinski član. Res je, da je potrebno psa na otroka pripraviti, a pogosto se ne zavedamo, na kakšne vse načine nam lahko le-ta tudi pomaga. Oglejmo si nekaj načinov …

1. »Baby Monitor«: Psi imajo odličen sluh in so ves čas pozorni na vse spremembe v hiši. Tako se zelo hitro naučijo opozoriti na otrokov jok. Morda bodo v svoji zaskrbljenosti celo pritegnili otrokovemu joku s svojim cviljenjem. V vsakem primeru pa lahko pozabite na raznorazne digitalne naprave in alarme.

2. Čistilni servis: Ob psu se boste smejali umazaniji in nevšečnostim, ki jih otrokovo učenje hranjenja povzroča drugim staršem. Žival se ne bo pritoževala, ampak bo navdušeno pospravila morebitne pljuske hrane, ki bodo leteli z otrokovega krožnika. Paziti je potrebno le na morebitne pasje alergije …

3. Ojačevalec imunskega sistema: Raziskave kažejo, da bakterije, ki jih v hišo in na otroka zanese pes, pozitivno vplivajo na otrokovo odpornost. Zaradi njih bo imel kasneje manj možnosti za razvoj dihalnih bolezni, vnetij ušesa, astme in alergij. Zato je strah, da otrok ob psu ne bo odraščal v sterilnem okolju, odveč.

4. Osebni trener: Novi starši se hitro zabarikadirajo v stanovanje, še zlasti v prvih mesecih, ko dojenček terja toliko našega časa in energije. A brez skrbi: kuža vas bo nenehoma opominjal, da telesna aktivnost ni le možnost, ampak nujnost za fizično in psihično zdravje celotne družine.

5. Zabavljač: Pes zna namesto vas pogosto poskrbeti za otrokovo zabavo. Malčka namestite na mesto z dobrim razgledom na pasjega navihanca, ko se bo ta igral, skakal, valjal, zabaval z igračo itd. Presenečeni boste, kako zanimivo je otroku lahko pasje vedenje.

6. Priprava na vzgojo: Skrb za psa se seveda težko primerja z skrbjo in vzgojo novorojenčka. A če ste imeli kdaj izkušnjo s psom z vedenjsko ali zdravstveno težavo ali če ste skrbeli za mladička, ki je ostal brez matere, ste bili gotovo deležni vsaj dela stresa, skrbi in izčrpanosti, ki jo prinaša odgovornost za nekoga, ki je popolnoma odvisen od vas. 

A tudi če s psom niste imeli posebnih skrbi, vas je bolj pripravljal na prihod otroka, kot si morda mislite. Ob njem ste se naučili biti na preži, kaj bo dal v usta, postavljati pravila in meje, živeti v sedanjem trenutku in še mnogo več.

7. Vir brezpogojne vdanosti: Vsi si otrokom želimo dati izkušnjo brezpogojne ljubezni. Srečen in uravnovešen pes nam lahko pri tem znatno pomaga, saj bo do otroka razvil brezmejno vdanost in zvestobo. S tem se bo v njem razvijal občutek varnosti, kar hitro pa bo postal tudi priložnost za učenje sočutja in odgovornosti do drugih.

Povzeto po: cesarsway.com

Prispevek je bil prvotno napisan za in objavljen na spletnem portalu za družine iskreni.net.