Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Saturday 24 Feb 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Dejavnosti, ki lahko skupaj počneta vaša malček in pes

Uravnotežen in dobro vzgojen pes je lahko vašemu malčku zelo primeren tovariš pri igri. Konec koncev imata oba ogromno energije, ki jo je potrebno potrošiti.

Skupna igra otroka in psa še posebej pride prav ob pomanjkanju časa za posvečanje in igranje z vsakim nadobudnežem posebej.

Naštevamo nekaj idej, kako lahko na ta način ubijete dve muhi na en mah.

Lovljenje žoge

Poiščite žogo, ki je varna tako za vašega otroka kot psa, in po možnosti ograjen zunanji prostor. Malčki žoge še ne vržejo daleč, a psa to ne bo motilo. Izmenjaje žogo psu vrzite tudi sami, da bo otrok lahko z veseljem opazoval tudi psa v diru za žogo.

Nasvet: Če vaš malček kaže znake posesivnosti do svojih igrač, vzemite s seboj več žog, tako da se bo pes lahko zabaval, tudi če se otrok odloči, da še ni povsem pripravljen pustiti žoge iz rok.


Deli telesa          

Pes lahko nevede in brez zamere postane koristen pripomoček pri spodbujanju otrokovega govornega razvoja. Še preden začnejo govoriti, malčki med prvim in drugim letom starosti že začnejo prepoznavati dele telesa. Ko obvlada nekaj svojih delov telesa, kot so nos, oči in ušesa, mu jih pomagajte najti še na psu. Ob tem boste lahko uvedli kar nekaj novih besed: dlaka, tace, rep, kremplji …

Nasvet: Pazite, da pri spoznavanju repa ne pride do malčkom vedno tako privlačnega vlečenja!


Krtačenje

Če ima vaš pes krtačenje in negovanje rad, je to lahko eno prvih hišnih opravil, za katerega boste zadolžili vašega malčka. Izberite mehko krtačo, da ne bo prišlo do kakšne nezgode in poškodbe. Priporočljivo je, da prvih nekaj potegov naredite sami, da s tem zagotovite, da malček ne bo naletel na nepričakovan vozel in psu povzročil bolečine.

Nasvet: Ko bo otrok obvladal krtačenje psa, ga lahko peljete v del živalskega vrta, kjer imajo otroci dostop do živali, in se lahko preizkusi tudi v krtačenju drugih živali, na primer koz in prašičev.


Hranjenje

Malčki radi delijo svojo hrano, psi pa s prejemanjem priboljškov tudi nimajo težav. Če vaš pes ni posesiven ali agresiven ob hrani, ga lahko nahrani otrok ali pa mu privošči priboljšek kot nagrado za narejen trik. Metanje hrane psu iz stolčka za hranjenje pa ni priporočljivo, saj ni vzgojno niti za psa niti za otroka.

Nasvet: Priboljški so koristni pripomočki, da pes vzpostavi zaupanje do človeka. Če je vaš pes boječ okrog otrok, je to zato lahko odlična dejavnost za premagovanje njegovega strahu.


Učenje ukazov

Pes se zlahka nauči sprejemati ukaze od otroka. Skupaj vadite dajanje ukazov, kot so »Sedi«, »Prostor«, »Počakaj«, »Tačko« … To je koristno tudi zato, ker se otrok ob tem nauči psu sporočiti, naj se umiri, če postane preveč razigran, in utrjuje otrokovo vlogo vodje v očeh psa.

Če je izvedena pravilno, je za učenje umirjanja okrog otrok lahko zelo koristna tudi igra Kipov. Naročite otroku, naj "divja" po prostoru in opazujte psa. Ko postane preveč vznemirjen, otroku recite: »Stop!« Takrat naj zamrzne na mestu. Psu pa takoj ukažite, naj se usede in umiri, ter ga nagradite s priboljškom.

Sčasoma, ob dovolj ponovitvah, se bo pes naučil samodejno usesti in umiriti, ko se bo ustavil otrok. Tako lahko preprečite marsikakšno nezgodico zaradi prevelike pasje igralne vneme.

Nasvet: Omenjeno igro lahko nadgradite tako, da od psa zahtevate, da ostane na mestu tudi po tem, ko otrok začne spet teči po prostoru. S tem mu še bolj pomagate razvijati njegovo samodisciplino.


Spoznavanje novih psov

Za dojenčke in najmlajše otroke je bolje, če igro psov opazujejo in ob njej uživajo iz varnega zavetja svojih vozičkov. Starejši malčki pa se že lahko pridružijo psom pri igri. To je tudi dobra priložnost, da otroka naučimo vprašati lastnika tujega psa, če ga lahko poboža, ter ga naučimo pravilno pristopiti k novemu psu.

Pri tem je pomembno, da v svoji okolici poiščete pse in njihove lastnike, ki bodo vašega malčka in psa veseli. Preden jih predstavite otroku, se z njimi seznanite sami in preverite, če so varni za igro z otrokom.

Nasvet: Preden se odpravite ven, si z otrokom na internetu ali v kateri izmed knjig oglejte najpogostejše pasme. Na sprehodu jih potem lahko skušate skupaj poiskati in prepoznati.

Pozor: Otrokova varnost mora biti vedno na prvem mestu! Vsi psi niso primerni za igro z malčkom, še posebej ne starejši, poškodovani ali prekomerno boječi psi. Nikoli na silite psa, naj se druži z otrokom, njuno igro pa vedno nadzorujte.


Povzeto po: cesarsway.com

Prispevek je bil prvotno napisan za in objavljen na spletnem portalu za družine iskreni.net.