Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Sunday 16 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Ti pasji dnevi … Kako psa najlažje ohladimo?

V vročih poletnih dneh je zelo pomembno, da poskrbimo, da se pes ne pregreje. Psi se namreč ne hladijo z znojenjem in lahko zato hitro »zakuhajo«, še posebej če imajo gosto dlako. Premočno sonce lahko še zlati škoduje mladičem in starim psom. Kako jih torej ohladiti?

Najprej je seveda pomembno, da psa predolgo ne izpostavljamo vročini. Na daljše sprehode pojdimo raje zjutraj ali zvečer, vedno pa imejmo s sabo svežo vodo.

Če je pes dalj časa zunaj, na vrtu ali na dopustu, je najpomembnejše, da posoda za vodo nikoli ni prazna. Pes naj ima vedno na razpolago toliko sveže vode, kolikor je potrebuje.

Najboljša osvežitev je seveda voda, v kateri lahko pes zaplava. Sem spada seveda morje, jezero, reka pa tudi bazenček pred hišo. Če tega ni, bo večina psov neizmerno hvaležna tudi za kad s hladno vodo. (Voda naj sicer ne bo premrzla, da ne pride do temperaturnega šoka!)

Ko psa prvič spravljamo v vodo, je pomembno, da mu vodo predstavimo kot nekaj prijetnega, zabavnega. Večina psov se je sprva namreč boji.

(Najinemu Maxiju sva vodo in plavanje npr. približala tako, da sva mu plastično kad, polno vode, vrgla frizbi, ki je potonil do dna. Najprej ga je poskusil izkopat s tačkami, dokler se ni opogumil in v vodo potopil kar gobček ter ga prijel z zobmi. Vse to je bila zanj igra, ki jo je navdušen ponavljal. Ko je prvič prišel do jezera, je tako tudi po njem želel počofotati s tačkami, pri čemer mu je zmanjkalo tal pod nogami in je kar naenkrat plaval. In bil navdušen nad tem! :) )

Mnogi lastniki uživajo v špricanju svojih psov z močnim curkom mrzle vode iz vrtne cevi. Ta zabava je v večini primerov enostranska in je za pse neprijetna. Videl sem že kar nekaj primerov, ko so psi na ta način razvili ne le strah pred vrtno cevjo, temveč tudi pred kopanjem in kakršnokoli vodo na vrtu …

Kar lahko namesto tega naredimo za našega štirinožnega prijatelja, če nimamo na voljo bazena ali kadi, je, da ga previdno in umirjeno polijemo z vodo ali pa mu namočimo vsaj gobček in prsni koš. V teh dveh predelih mu namreč voda najbolj pomaga do ohladitve.