Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Monday 15 Apr 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Kako se soočiti z agresivnostjo našega psa?

Ker agresivnost navadno povzročijo le določene okoliščine (npr. strah pred drugimi psi), se mnogi pasji vodniki enostavno izognejo tem okoliščinam (npr. se izogibajo drugim psom), ne odpravijo pa samega vzroka agresivnosti. Kaj pa je pravilnejša storiti?

Bolje preventiva kot kurativa

Kot vsa neželena vedenja je tudi agresivnost najlažje odpravljati v njenih najzgodnejših fazah, zato je pomembno, da že od prvega dne življenja z našim pasjim ljubljencem poskrbimo za vse njegove potrebe. Ko govorimo o agresivnosti, sta med najpomembnejšimi potrebami gotovo potreba po kvalitetnem vodenju in po občutku varnosti. Torej: mirnost, odločnost, jasna pravila

Psu pravila postavljamo vodniki

Dogovorite se za pravila in omejitve vašega psa doma in na sprehodih ter se jih dosledno držite vsi člani družine. Ne dovolite, da bi ritem in dejavnosti družine narekoval pes. Še posebej se ne vdajte njegovemu vsiljivemu vedenju, ko želi božanje ali pohvalo.

Naš pes je pes

Znebimo se vseh napačnih predstav o našem psu. On ni človek. Je pes. In le kot pes bo lahko srečen in izpolnjen. Če nanj gledamo kot na človeka, ne moremo zagotoviti vseh njegovih potreb, saj le-te izhajajo iz preprostega dejstva, da je – pes.

Poiščimo vzrok agresivnega vedenja

Agresivnosti ne moremo odpravljati, če ne vemo, kaj je njen vzrok. Če sami ne najdemo vzroka, se posvetujmo s pasjim psihologom, trenerjem ali veterinarjem.

Z majhnimi koraki do velikega cilja

Določimo si veliki cilj, do katerega želimo priti, vendar do tam načrtujmo majhne korake. Odprava neželenega pasjega vedenja se vedno začne v vsakdanjih opravilih in drobnih interakcijah z našim psom.

Ne kaznujemo, ampak preprečujmo in spodbujajmo

Kazen (kot npr. udarec, kričanje na psa itd.) za agresivno vedenje nikoli ni efektivna. Namesto tega se na začetku izogibajmo situacijam, ki psa pripeljejo do najvišjih stopenj agresivnosti, ustvarjamo varna okolja, kjer se bomo lahko soočili  in preprečili blage oblike agresivnosti, ter spodbujajmo psa k pozitivnim dejavnostim s pohvalami, priboljški itd.

Preusmerimo ga na bolj konstruktivne dejavnosti

Za agresivno vedenje pes potrebuje veliko energije. Če le-to usmerimo v bolj konstruktivne dejavnosti, je bo za agresivnost ostalo veliko manj. Zato pojdimo s psom na izlet, tek, kolesarjenje, naučimo ga kakšnega novega trika in se z njim igrajmo se neagresivne igre, ki jih ima rad.

Brez iger, ki spodbujajo agresivno vedenje

Dokler psa odvajamo agresivnega vedenja, se z njim ne igrajmo iger, ki spodbujajo agresivnost. Brez vlečenja, "vojne" ipd., torej. Če ob svojih igračah izraža agresivno posesivnost, mu vzemimo tudi te. Ponudimo mu jih le pod našimi pogoji. Mi smo lastniki igrač, ne pes.

Ne obupujmo

Ne glede na to, kako brezupna se zdi situacija, se je potrebno zavedati, da je vsaj 99 odstotkom psov mogoče pomagati, da spremenijo svoje destruktivno vedenje. Poleg tega nas brezup dela zelo slabe vodje krdela in nam še dodatno otežuje, da bi našemu psu lahko pomagali. Zato nikoli ne obupajmo in ostanimo pozitivni.

Posvetujmo  se z veterinarjem

Če je naš pes agresiven postal čez noč, se pogovorimo z njegovim veterinarjem. Morda je vzrok medicinske narave.

Poiščimo pomoč strokovnjaka

Če je prišlo že tako daleč, da se svojega psa zaradi agresivnosti bojimo ali da predstavlja nevarnost svoji okolici, se ne obotavljajmo in nujno poiščimo strokovno pomoč. Le-to lahko nudijo tako kvalitetne pasje šole kot pasji psihologi in behavioristi.


Več o agresivnosti:

- Agresivno vedenje še ne pomeni agresivnega psa

- Od kod agresivno pasje vedenje?

- Stopnjevanje agresivnega vedenja

- Vzroki agresivnega pasjega vedenja