Accept Cookies?
Provided by OpenGlobal E-commerce
Sunday 16 Jun 2024
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Print

Agresivno vedenje še ne pomeni agresivnega psa

Agresivnost bi lahko definirali kot »namen škodovati ali napasti drugo osebo ali bitje«. Vendar je potrebno ločevati med agresivnostjo in med znaki agresivnosti oz. agresivnim vedenjem.

Medtem ko agresivnost kot taka v človeškem okolju ni zaželena, je kazanje znakov agresivnosti (npr. renčanje), pravzaprav tudi nekaj pozitivnega. Za pse so ti znaki namreč del socialne komunikacije in družabnega vedenja. Z njim pes v prvi vrsti sporoča, da mu nekaj resnično ne ugaja. V skladu s to komunikacijo imamo tudi možnost, da se pravilno odzovemo. Precej boljše, kot da bi napadel kar brez opozorilnih znakov, kajne?

Vsak pes bo v določeni situaciji, ko se bo čutil ogroženega, pokazal znake agresivnosti. In vsak pes zna tudi ugrizniti (»šavsniti«), če se čuti popolnoma stisnjenega v kot in ima občutek, da se mora braniti. To še ne pomeni, da ima vedenjske težave, razen če so le-te povezano s strahom do povsem vsakdanjih stvari.

Resnično agresiven pes, ki je nevaren za svojo okolico in nujno potrebuje intenzivno rehabilitacijo, pa je tisti, ki drugo žival ali človeka napade na življenje ali smrt, lahko celo brez posebnih znakov in opozoril. A takih primerov je v naši družbi relativno zelo malo, do njih pa navadno pride zaradi hudih zlorab.

Pomembno je biti pozoren na prve znake, ki lahko vodijo do agresivnosti

Več o agresivnosti:

- Od kod agresivno pasje vedenje?

- Stopnjevanje agresivnega vedenja

- Vzroki agresivnega pasjega vedenja

- Kako se soočiti z agresivnostjo našega psa?